Fogtömés

Mikor van szükség fogtömésre?

Még a legkörültekintőbben ápolt fogaknál is előfordul, akár az idő múlása, akár genetikai tényezők miatt, hogy a fog elkezd szuvasodni.

A fog közepében található a fogat belülről tápláló ér-ideg hálózat, a pulpa. Egészséges fognál ez a pulpakamra védve van a külső környezeti hatásoktól, ezért fájdalmatlan. Amikor a fog kilyukad, a belső rész védőfala elvékonyodik, és a fog érzékennyé válik hidegre, melegre, édes vagy savanyú ízekre.
Ebben az esetben valószínűleg fogtömésre van szükség.

Mikor kell fogorvoshoz fordulni?

Nagyon fontos, hogyha érzékenységet, vagy fájdalmat tapasztalunk fogainknál, mielőbb forduljunk fogorvoshoz, aki szakszerű segítséget tud nyújtani nekünk.

Minél régebbi ugyanis a szuvasodási folyamat, annál többet kell eltávolítani a fog szöveteiből, idővel pedig előfordulhat, hogy már nem lehet megmenteni a fogat. Ebben az esetben pedig sokkal komolyabb és drágább beavatkozásra lehet szükség.

Régi amalgám tömésem van, érdemes kicseréltetnem?

Igen. A fogorvosok régen amalgám tömőanyagot használtak, de mára ez egy elavult technológia.

Ezért érdemes minél előbb lecserélni, mert amellett, hogy csúnya, az amalgám tömés a higanytartalom lassú kiválásával megváltoztathatja a fog eredeti színét, amit aztán nagyon nehezen lehet csak visszafehéríteni.

Ugyanakkor az amalgám fogtömésben a száj lúgos közege miatt minimális elektromos feszültség is felléphet, ami akár migrénes fejfájás kialakulásához is vezethet az évek során.

Milyen a mai korszerű fogtömés?

A korszerű tömések úgynevezett kompozit anyagúak, a régi amalgám helyett.
A mai sokadik generációs fényre kötő tömőanyagok a megvilágítás hatására polimerizálódnak, azaz kötnek meg. Fontos, hogy ezek a tömések egy ragasztási, úgynevezett bondozási technikával rögzülnek a foghoz, ezért nem kell annyit fúrni, mint a régi amalgám és fehér töméseknél, ahol mechanikus rögzítési pontokat kellett biztosítani a jó rögzüléshez.

Másik fontos előnyük, hogy sokkal esztétikusabbak, mint a régi tömőanyagok, ugyanis színük megegyezik a fog színével, ezáltal a tömés szinte észrevehetetlen lesz, ön pedig újra magabiztosan mosolyoghat.

1.kép: Kezelés előtti állapot 2.kép: Kompozit tömés

Hogyan készül a fogtömés?

Először fúróval el kell távolítani a felpuhult, baktériumokkal fertőzött foganyagot.
A tömés készítésekor a hibás részek eltávolításával a pulpát (a fogat belülről tápláló ér-ideg hálózatot) védő falat még tovább vékonyítjuk, ezért a tömés behelyezése előtt egy védőréteget, úgynevezett alábélelést szoktunk elhelyezni a pulpa közeli felületekre. Ez mint szigetelőanyag védi a pulpát a tömés által vezetett ingerektől.

Mivel a kompozit tömőanyag egy ragasztási (bondozási) technikával rögzül a foghoz, következő lépésként savazással tesszük nagyobbá, érdesebbé a felületet, hogy a bond a mikro résekbe befolyva nagyobb felületen kapaszkodjon meg.
Ez teljesen ártalmatlan és biztonságos eljárás, de tény, hogy néha, érzékenyebb pácienseknél pár napig kezelés utáni érzékenységet okozhat.

Ezután a fogat betömjük a tömőanyaggal, amely megvilágítás hatására néhány másodperc alatt megszilárdul.

Milyen gyakran érdemes a már meglévő töméseket ellenőriztetni?

Fogtöméseinket célszerű évente ellenőriztetni, mert rágás közben megsérülhetnek, elkophatnak, elhasználódhatnak, a ragasztás idővel kioldódhat, és így védtelenül maradhat a tömés alatt a fog, vagy észrevétlenül romolhat, szuvasodhat tovább.

Ne vegyük hát félvállról, kezeltessük a szuvasodást vagy cseréljük le időben a régi fogtöméseinket!

Fontos még itt megemlíteni az inlayeket és onlayeket is: 

Az inlay vagy onlay szerepe tulajdonképpen ugyanaz, mint a fogtömésé, egyfajta alternatívája annak.
A különbség a fogtömés és az inlay/onlay között annyi, hogy az utóbbiak a fogtechnikai laboratóriumban készülnek, ennek köszönhetően sokkal részletgazdagabbak és esztétikusabbak, mint a rendelői tömések. Az inlay/onlay is egy kompozit nevű anyagból készül, ennek köszönhetően rendkívül tartós.

De szavak helyett beszéljenek inkább a képek, íme néhány rendelőnkben készült töméscsere, ahol a régi tömések helyére esztétikus inlayek kerültek:

A páciens régi tömése kiesett, ezt pótoltuk

A bal oldali fotón látható, hogy a páciens régi tömése kiesett, ennek a helyére szeretett volna egy természetes hatású pótlást
A jobb oldali fotón pedig a megoldás, a hiányt esztétikus inlay-el pótoltuk, ami ezáltal természetes hatást kelt. Páciensünk nagyon elégedett volt a végeredménnyel.

Régi amalgám tömés cseréje

A bal oldali képen látható a kiindulási állapot, a páciens a 2 régi amalgám tömését szerette volna kicseréltetni esztétikus inlayre.
A jobb oldali fotón pedig a végeredmény látható, az esztétikus, inlayek a helyükre kerültek, a különbség szemmel látható 🙂

Szintén amalgám tömések cseréje

A bal oldali képen látható két amalgám tömését szerette volna a páciens korszerűbb és szebb megoldásra cserélni
A jobb oldali fotón pedig a kész inlayek láthatóak, melyek valóban visszaadják a fog eredeti formáját.

JELENTKEZZEN BE hozzánk a Budapest központi részén, a Keleti pályaudvarnál található Dent Art Fogászatra, ahol modern berendezésű, korszerű gépekkel és tapaszalt orvosokkal várjuk majd kezelésre.

Ha azért halogatta a fogászati beavatkozást, mert kissé tart tőle – mi törekszünk arra, hogy oldjuk a fogorvostól való szorongást és nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy a kezelések a lehető legkevesebb fájdalommal járjanak.

Várjuk szeretettel,
Kérjen időpontot még ma!