Fogkő eltávolítás

Mi a fogkő és hogyan alakul ki?

Táplálék fogyasztásakor egy vékony plakk réteg alakul ki a fogakon, ami később a nyálban található ásványi anyagok hatására megkeményedik, meszes állagú lesz, ezt nevezzük fogkőnek. Színe általában sárgás, vagy barnás.

Fogkő a fognyakakon

Hol alakulhat ki a fogkő?

Viszonylag gyorsan ki tud alakulni a fogak ínyen kívüli részein, főként a fognyakaknál, illetve azokon részeken, amelyek a fogkefével nehezen tisztíthatóak (például torlódott fogak). Ebben az esetben kevésbé erősen tapad a fogakhoz.
Az íny alatt lévő fogkő már lassabban alakul ki, viszont erősen tapad a fogakhoz.

Milyen következményekkel jár a fogkő?

A gyönyörű mosoly kulcsa az ápoltság.

Sajnos a fogkő szabad szemmel is jól látható, ezért esztétikai szempontból igencsak zavaró, ezen kívül a kellemetlen szájszagért is felelős lehet.

Mivel kitűnő táptalajt nyújt a baktériumoknak, a fog szuvasodását, valamint az íny gyulladását okozhatja. Ebben az esetben az íny vöröses színűvé válik, bedagad, majd vérezni kezd.

Ha nem kezelik mielőbb és ez a gyulladt állapot hosszú időn keresztül fennáll, az íny elkezd sorvadni, visszahúzódni a fogakról, ezáltal a fogak meglazulnak, később már nem menthetőek.

Hogyan távolítható el a fogkő?

Az interneten keringenek házi praktikák, melyekkel eltüntethető a fogkő. Valójában ezek nem túl hatásosak, sőt akár a fogzománc vagy a fogíny is sérülhet általuk!

Ezért nem érdemes otthon kísérletezgetni, az egyetlen megoldás, ha minél előbb szakemberhez fordulunk, aki szakszerűen eltávolítja a fogkövet fogainkról.
Ezt egy ultrahangos géppel, úgynevezett depurátorral végzi a fogorvos, amely általában fájdalommentes és nem sérti meg a fogzománcot.

A fogkő eltávolítás után a fogak felszíne érdes, ezért a fogorvos polírozást végez, amely után már tükör sima lesz a fogfelszín, ezáltal a fogkő is nehezebben alakul majd ki.

Fogköves alsó fogak a kezelés előtt és a kezelés után

Milyen előnye van még a polírozásnak?

Nem csak a fogak felszínét teszi simábbá, hanem eltávolítja az elszíneződéseket is, melyek kávé vagy teafogyasztás, illetve dohányzás miatt alakulnak ki. Ezáltal fogaink akár világosabbnak is tűnhetnek.

Milyen időközönként érdemes eltávolíttatni a fogkövet?

Az, hogy a fogkő milyen gyorsan alakul ki, az egyénenként változó. Van akinél viszonylag rövid idő alatt képződik, másoknál tovább tart ez a folyamat.

Általában félévente érdemes szakemberrel konzultálni és eltávolíttatni a fogkövet.

 

Úgy gondolja, eljött az ideje, hogy fogai újra makulátlanok legyenek?

Kérjen időpontot mihamarabb, mert fogkő eltávolítás kezeléssel hosszútávon, fájdalommentesen megóvhatja fogait, ezzel rengeteg pénzt és időt spórolva!

Felkeltettük érdeklődését?
Kérjen időpontot még ma!